Om Bombay

Bombayen är en ”vardagsrumspanter”. Med den lacksvarta pälsen och kopparmyntsögon är Bombayen den svartaste katten i kattvärlden! 

När den är färdigutvecklad har den en kolsvart ”mantel” ända ner till pälsroten, pälsen är kort, tät, kolsvart och extremt glansig. Även trampdynorna är svarta. Det är svårt att vara mer iögonfallande än en Bombay, med de gyllene ögonen och den glänsande svarta pälsen. Kombinationen är helt slående.

Bombayen är en liten, muskulös katt men bedrägligt tung. När du lyfter en Bombay ,blir du förvånad över hur mycket den väger.

Att se en Bombay röra sig är som att titta på en svart minipanter som rör sig i ditt vardagsrum.

Bombaykattens historia

Nikki Horner i Louisville, Kentucky drömde om en blanksvart katt, så hon skapade den blankaste svarta av dem alla. Bombayen är en konstruerad ras, en korsning mellan en svart american shorthair och en brun burma. Bombayen godkändes av av Cat Fanciers Association (CFA) 1976 och blev sedan godkänd av  The International Cat Association (TICA) och World Cat Federation (WCF). Vi jobbar nu med att få den godkänd i FIFe.

Utkorsning med svart american shorthair och brun burma är tillåtet.

Men Bombayen är en egen riktig ras med sitt eget speciella utseende och egenskaper. Den är en blandning av båda sina ursprungsraser. Burmakattungar föds ibland i kullarna, men den enda godkända färgen är den svarta.

Bombayen påminner mycket om burma men är ofta lite större och mindre kompakt än burman.  Bombay är en blandning av två väldigt olika raser och det är ofta svårt att producera katt av showkvalitet. De flesta kullar kommer att innehålla katter av olika typ men de kommer att ha alla andra egenskaper hos rasen. De utvecklas långsamt och är inte klara förrän två års ålder.

Hur är Bombay som ras? 

Bombayen är en underbar mix av båda ursprungsraserna. De älskar uppmärksamhet och sitter gärna och ofta på sin ägares axel. Bombayen är också en riktig knäkatt.

En Bombay katt ”bondar” oftast med en familjemedlem, inte som Burman med alla i familjen. Den följer dig gärna från rum till rum och har ofta åsikter om vad du gör. Om du letar efter en kärleksfull katt är Bombay ett bra val. Om du är borta mycket är en Bombay inte en katt för dig, den behöver mycket uppmärksamhet.

Bombayen är också underbar med gäster, barn och hundar.De gömmer sig definitivt inte  under sängen när du får besök utan de brukar  vara en del av hälsningskommittén. Bombayen är ett bra val för ett livligt hem och älskar fart o fläkt, men de tycker även om att ligga i knät och hittar oftast till hemmets värmekällor.

Den korta pälsen är lätt att ta hand om med lite borstning med en gummikarda ungefär en gång i veckan. Glansen putsas lätt upp med ett fuktigt sämskinn. Man behöver  sällan bada en Bombay.

Det är en relativt aktiv ras, Bombayen är alltid på språng, den är som en ninja, lite smidigare än bumran men lite mindre pratsam. Det är en intelligent katt som lätt lär sig att apportera och gå i koppel. 

Bombay  anses vara generellt en hälsosam ras, men den kan givetvis drabbas av samma genetiska sjukdomar som Burman. Den kan bli könsmogen så tidigt som vid fem månader.

Securitazz Xtravaganza
S*Tiddlywink's Salmiakki

Läs om Bombay i webkattens magasin